Helaas Tot Slot

ACHTER DE ZUILEN  – TOT SLOT 

[aanklikken voor grotere versies]

is de laatste tentoonstelling die het huidige  comité Tentoonstellingen Achter de Zuilen organiseert. Er is binnen de bouwplannen van het gemeentehuis Bloemendaal geen kwalitatief goede expositieruimte opgenomen, waar professionele tentoonstellingen kunnen plaatsvinden.

Het comité heeft het werk van 14 exposanten gekozen waar de afgelopen jaren mooie tentoonstellingen mee zijn gemaakt en die bij het comité en bezoekers in het geheugen zijn blijven hangen.

Wim Borst met keramiek in de geometrisch-abstracte traditie. Kenmerkend in zijn zeer verzorgd uitgevoerd werk  zijn kleur, materiaal en thematiek. Vaak is het werk ook uit meerdere onderdelen samengesteld. Johan Breuker is tekenaar pur sang. Hij observeert  en ondergaat het landschap op een dusdanige manier om zo het verlangen, de melancholie, schoonheid en het licht met pastel, krijt of druktechniek te vangen. Eric Claus maakt zijn hele lange leven o.a. bronzen, penningen en munten. Figuren uit de Comedia dell’arte, grote filosofen uit de vorige eeuw of onderwerpen uit de klassieke mythologie zijn kenmerkend en herkenbaar in zijn werk. Stef Kreymborg verzamelt verzamelingen en geeft die vorm in ritmes, structuren, ordeningen. Met o.a. textiel, papier, hout en kunststoffen ontstaat er mooi verzorgd werk als een soort muzikale kalligrafie. Frank Letterie werkt voornamelijk in brons, zo nu en dan hakt hij in steen. Vooral dieren, de interactie tussen mens en dier, of die tussen moeder en kind zijn voor hem geliefde onderwerpen. Peter Mookhoek bezoekt graag historische plaatsen in binnen- en buitenland om die fotografisch vast te leggen. Kenmerkend is o.a. zijn oog voor het detail, het spel van licht en schaduw en het laten zien van de textuur van het oppervlak.  De specialiteit van Yvonne Piller is het weergeven van paarden, honden en mensen. Figuratief en uitgevoerd in brons, variërend van klein tot zeer monumentaal. Werkt ook graag in opdracht. De meest recente expositie van Jaap Ploos van Amstel is ‘Rare vogels’: maraboes op impressionistische wijze verbeeld en vergezeld met ’een sprookje’ van schrijver Thomése. Bekend van hem zijn o.a. ook tekeningen en schilderijen van vliegtuigen, helikopters, vliegers en trampoline springende kinderen. Jack Prins maakt lineaire, open, lichtvoetige, grafische beelden in diverse metalen. De ene keer zo dun als garen, dan weer zo zwaar als betonijzer. Louis la Rooy is bekend van zijn werk in glas. Monumentaal, in opdracht,  zoals glazen trappenhuizen, luifels en lichtsculpturen. Daarnaast objecten zoals  kleurrijke glazen vlaggen, dieren, en ook  grafbeelden. Ite Siegers kennen we van zijn strand, zee en bollenvelden. Landschappen uit binnen- en buitenland in potlood, pastel en verf, waar hij ook graag met een scherp voorwerp in krast om zo een wervelend resultaat te krijgen. Figuratieve vrouwenfiguren, dansers en portretten, zittend of staand en uitgevoerd in terracotta, marmer en brons zijn van Eva Steiner. Recente kleurrijke, abstracte composities zijn van Willem Thijs. Zijn hele leven al schilder, maar voerde ook opdrachten uit zoals reliëfs, gobelins, glasramen en wandschilderingen. Herman van Tongeren tot slot kunnen we het beste karakteriseren door op te sommen dat hij landschappen, horizontale + vertikale composities, geometrisch, abstract expressionistisch en 3d-composities maakt, werkt met kleurbalken, dynamische tekens, letter- en cijfercombinaties en fotografie en daarnaast tachisme beoefent.

De afscheidstentoonstelling TOT SLOT bij Achter de Zuilen wordt zondag 17 maart 2013 geopend om 15.00 uur door Gerrit Bosch, conservator kunstcollectie Provincie Noord-Holland.

Zaal open vanaf 13.00 uur. Toegang gratis.

Duur tentoonstelling: zondag 17 maart t/m 14 april 2013.

Achter de Zuilen bevindt zich aan de achterzijde van Bloemendaals gemeentehuis, Bloemendaalseweg 158, Overveen. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 -16.00 uur. Zie ook: www.achterdezuilen.nl