Huntenkunst 2015

Huntenkunst 2015

Huntenkunst 2015 vindt op 29, 30 en 31 mei voor de 23ste  keer plaats in de  SSP-hal in Ulft. Huntenkunst werd vernoemd naar het buurtschap Veldhunten (2 km van Ulft) . Daar ontstond het idee om een kunstmanifestatie te houden. Het initiatief  werd verder uitgewerkt in samenwerking met de Ulftse Galerie bij de Boeken, een stichting die sinds 1972 exposities organiseert. De selectie geschiedt op grond van verschillende criteria: voorop staat de kwaliteit van het werk en de diversiteit van het aanbod. De manifestatie dient een afspiegeling te zijn van de veelheid aan achtergronden, uitgangspunten en technieken in de beeldende kunst. In 1993 is Huntenkunst officieel een stichting geworden en wel onder de naam: ‘Stichting ‘Huntenkunst’. Ondertussen is het aantal deelnemers gegroeid tot 220. Iedere kunstenaar heeft de beschikking over een unit.

Het opmerkelijke aan Huntenkunst is, dat de kunstenaars zelf aanwezig zijn. Er bestaat een bijzondere onderlinge uitwisseling. Er gaat van de manifestatie – een mix tussen expositie en beurs – een inspirerende werking uit. De kunstenaars zijn afkomstig uit diverse landen. Op Huntenkunst zijn  daardoor invloeden van de landen van herkomst in de getoonde werken te achterhalen. Huntenkunst is steeds op zoek naar nieuwe contacten en breidt daarom het netwerk met kunstenaars uit diverse landen uit. Vanaf het begin waren er contacten met leden van de organisatie van de Jahressausstellung NRW Düsseldorf. Prominente sprekers gaven tijdens onze openingen hun visie op Huntenkunst. Ongeveer 70% van de deelnemende kunstenaars is afkomstig uit het buitenland, onder hen diverse Duitse kunstenaars. Om ook intensieve kunstcontacten met kunstenaars uit andere landen te ontwikkelen, heeft de organisatie besloten om ieder jaar kunstenaars uit een specifiek land onder de aandacht te brengen.

Naast de gebruikelijke kunstenaars uit diverse landen, zullen  kunstenaars uit de U.S.A. hun werk presenteren. Parallel aan Huntenkunst is in ‘Galerie bij de Boek – en’ te Ulft hun werk te zien (tot 5 juli). Huntenkunst 2015 betekent een intensieve kennismaking met Amerikaanse kunstenaars en hun werk. Uniek is de speciale uitgave van een CD-ROM gewijd aan Hunten – kunst 2015. Deze werd mede mogelijk door Arthouse (Varsseveld). De uitgave geeft een goed inzicht van de manifestatie en dient als een prachtig naslagwerk. Huntenkunst 2016 is op 27, 28 en 29 mei.