Locaties

Binnenkort verschijnen er 2 nieuwe locaties:
Worms en de Israëlische begraafplaats in Muiderberg

Worms:

Midden in het  historische centrum van de stad Worms ligt sinds de middeleeuwen een prachtige Joodse begraafplaats. Met zijn duizend jaren is “Das Heiliger Sand” de oudste  overlevende Joodse begraafplaats van Europa en daarmee ook een heilige, zo niet de heiligste plek voor het Asjkenazische Jodendom.  Deze begraafplaats heeft de nazitijd, de tweede wereldoorlog  en de verschrikkelijke bombardementen op Worms overleefd. Van over de hele wereld komen gelovigen naar Worms,  “het tweede Jeruzalem”, om hun gebeden te doen bij de grafstenen van een aantal beroemde rabbi's en wetgeleerden. Maar behalve plek voor gebed en meditatie, is deze begraafplaats ook buiten gewone cultuurplek en  een verbinding tussen het verleden en toekomst. Maar nog meer een  schilderachtig en daarmee voor mij een bijna niet te vermijden onderwerp. Met veel enthousiasme ben ik dan ook in gegaan op de vraag en uitnodiging van Galerie Hecker en van de Stad Worms om over deze begraafplaats een tekenproject op te zetten.
Dat houdt in dat ik de wonderen van deze plek zal neerleggen in een bibliofiel uitgave. Een cassette met teksten en  met 10 afbeeldingen in  zeefdruk in maximaal 5 kleuren, in een oplage van 100 exemplaren. Daarnaast zal ik een kleiner boekje ontwerpen met teksten en afbeeldingen in zwart/wit en uitgevoerd in offset . Deze tweede uitgave is vooral bedoeld als een folder die de Stad Worms en het toeristen bureau aan de bezoekers van de begraafplaats kan aanbieden. Daarnaast zal ik in de komende maanden mijn ter plaatse gemaakte schetsen verwerken in enige grote houtskool en pastel tekeningen.
In September 2012 zal het project gepresenteerd en tentoongesteld worden in de Synagoge in Worms, tijdens de Joodse Cultuurweken. 
 

Muiderberg:

Twintig mei 2010, de grote ontdekking van de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Die dag betreed ik samen met de fotograaf Rob Hoogers voor het eerst de zinderende stilte van deze oude begraafplaats. En ik ben totaal verpletterd door de eerste indrukken. Hier, op steenworp afstand van het Muiderslot en tegen het stille dorp Muiderberg ligt, verscholen achter een hoge muur, weer zo’n onwaarschijnlijk mooie plek.  Uitgestrekte grafvelden met  strenge rijen rechtopstaande grafstenen rond een oude en overwoekerd gedeelte, waar de natuur een wonderschoon lichtspel speelt met de overwoekerde zerken.  Dit is een plek om het licht te tekenen, want hier manifesteert het zich in al zijn theatrale mogelijkheden.