Introductie

Station Haarlem, treinhalte in het hartje centrum van Haarlem, de schilderachtige hoofdstad van Noord – Holland.

Filmpje aankomst Station Haarlem

Het enige nog overgebleven station in Art Nouveau stijl. Gebouwd in 1906 door D.A.N Margadant binnen de zeventiende eeuwse stadsomwalling.

Ik ben hier uit de trein gestapt omdat ik vandaag een bezoek wil brengen aan de oude begraafplaats aan de Kleverlaan. Maar eerst wil ik een kijkje nemen op de Grote Markt het centrum van deze oer-Hollandse binnenstad. En dus verlaat ik dit stationsgebouw via de uitgang aan de centrumzijde en begeef ik mij in de richting van de Grote Markt.

Filmpje Grote Markt

Hier op de Grote Markt, onder de schaduw van de St. Bavokerk, concentreert zich het stadsleven. Sinds Gerrit Berckheyde dit plein in 1696 op doek vastlegde is er niet zo veel veranderd. De oude Vishal,de Vleeshal, het Stadhuis en de Bavokerk herken je onmiddellijk. Zij zijn de getuigen van een zeer lange en rijke geschiedenis sinds de graven van Holland in 1370 hier hun jachtslot bouwden. Maar de rust en de stilte van het schilderij kun je alleen nog proeven vroeg in de morgen, op zondagochtend.  Verder is dit mooiste plein van Nederland het centrum van een bruisend stadsleven:

de wekelijkse markten, de terrasjes en de jaarlijkse kermis. Activiteiten die bij het eigentijdse stadsleven horen. Een groter contrast met dit oude decor kun je nauwelijks voorstellen. En hoog op zijn voetstuk overziet Laurens Janszoon Coster met enige scepsis en een olifantshuid al dit gedoe. 

Filmpje Kermis

>> Richting Kleverlaan >>