Naar het oude gedeelte

<< Het steenhouwershuisje <<

Over een overschaduwd waterloop, het voormalige Spaanse vaartje, ligt een gietijzeren brug. De rustica brug, een vormgeving die je vaak terugvindt in romantische parken. Leuningen met het uiterlijk van boomstammetjes en uitgevoerd in gietijzer. Datzelfde geldt ook voor de kolommen waar de brug op rust. In 2001 is dit bruggetje gerestaureerd en dat wordt in de leuningen gememoreerd. Geheel in stijl en alsof in de schors gekerfd,  staat hier de datum van de restauratie en de naam van de restaurateur,de firma van galen.

Aan de overkant van het bruggetje wachten  een paar hoge grafzerken mij uitnodigend op. Onder het wiegende bladerdek vormen zij een gekarteld silhouet dat mij als bij een kijkdoos zicht biedt op de lichtere taferelen daarachter. Een ritselende omlijsting van licht en schaduw, waarachter een groot grasveld ligt. Hier ligt het Rooms katholieke gedeelte.

Als in een schilderij van Corot staat een wit kapelletje met haar rug tussen de struiken en ik stel mij  zo voor hoe het midden in de zomer helemaal verstopt zal staan tussen al dat overweldigende groen. Op dit Rooms Katholiek gedeelte zijn de meeste graven geruimd. Wat rest is het kapelletje en die paar grafstenen die pontificaal midden op het grasveld staan. Aan de uiterste grens van dit grasveld staan nog een paar tuinbeelden, die hier eigenlijk niet thuishoren.

Maar omdat men ze kennelijk ergens kwijt moest, heeft men ze maar hier neergepoot, als een decoratieve afscherming van de werkplek daarachter.

>> Het oude gedeelte >>