Door de poort

Binnen de poort

Ik loop over het bruggetje dat de Porter Brook rivier overspant en passeer de Dorische zuilen van het poortgebouw. En dan sta ik opeens in de overdonderende stilte van dit kerkhof. De General Cemetery werd in 1863 gesticht op een heuvelachtig  terrein gelegen tussen Montague Street en Cemetery Road . Deze begraafplaats was in gebruik tot 1978, toen de laatste hier begrafenis plaats vond. Daarna raakte deze verlaten dodenakker in verval en werden de  monumentale tombes en graven door de natuur totaal overwoekerd.

Gallery beelden groot

Voorbij de poort

De oprichting van deze begraafplaats ruim anderhalve eeuw terug was een initiatief met winstoogmerk van een groep Protestantse en  gefortuneerde burgers in Sheffield.  Na een cholera-epidemie in 1832 waren de kerkhoven  binnen de stad namelijk overvol waardoor er ongewenste hygiënische toestanden ontstonden.

Ver van de rumoerige en zich almaar uitbreidende stad met zijn zware industrieën lieten zij dit kerkhof als een botanische tuin aanleggen om hun doden een stijlvolle rustplaats te geven. Maar ook gaven zij de levenden daarmee een plek om even de drukte van het stadsleven te ontvluchten voor een verfrissende wandeling door de natuur of enige momenten van contemplatie met uitzicht op de Porter Valley. Een andere reden tot deze aanleg van deze begraafplaats, was dat deze groep burgers uiting wensten te geven aan hun eigen trots en hun onafhankelijkheid ten opzichte van de officiële Engelse, Anglikaanse kerk en ten opzichte van de Engelse adel, die maatschappelijke veranderingen blokkeerden. Die zelfbewuste houding gaven zij ook een gezicht in de vormgeving van de gebouwen en de  grafmonumenten.

De grote  Nonconformistentempel op de top van de heuvel, het Surgeon House en de poortgebouwen zijn alle uitgevoerd in een eclectische stijl, een typische mengstijl van Egyptische, Griekse en Romeinse bouwstijlen met hier en daar ook nog wat Gotische elementen. Daarmee volgde de gegoede burgerij  de Victoriaanse architectuurmode van die tijd. Door zich te verbinden met die stijlen uit de klassieke oudheid kon zij ook  pronken met haar nieuwe zelfbewustzijn en haar nieuwe status.

Bovendien was in navolging van Koningin Victoria heel Engeland onderhevig aan een ware rouwcultuur met veel ingewikkelde rituelen, die zowel door de adel als door de bezittende klasse nauwkeurig werd gevolgd

Gallery beelden groot