Technieken

Kleurlagen volgens nieuwe kleursplits techniek zeefdrukken (info volgt nog):

Grafiek:

Diepdruk (ets en droge naald) en de zeefdruk zijn de druktechnieken die ik het meest gebruik. Ook maak ik gebruik van sjabloon en collagedrukken gecombineerd met de monoprinttechniek. In deze technieken vindt ik gemakkelijk mijn weg. Waar voor sommigen het technische procedé belemmerend kan werken, vormen deze technieken voor mij juist een uitdaging en kan ik in deze technieken op een vrij directe manier mijn beelden ontdekken en realiseren. Daarnaast geven zij de mogelijkheid om beelden in kleine oplagen te drukken en te verspreiden.

Tekenen:

De meeste tijd besteed ik aan het tekenen. Grote en kleine tekeningen op papier en voornamelijk in zwart / wit, uitgevoerd in houtskool en krijt. Voor de kleur gebruik ik pastelkrijt en pastelpotloden. De formaten van de tekeningen variëren van 20 x 15 cm tot 120 x 90 cm. Voorafgaand aan grote uitgewerkte tekeningen maak ik op locatie veel kleine schetsen, uitgevoerd in houtskool of met de pen in Oost-Indische inkt. Bij de uitvoering van de grote werken op het atelier voorzie ik het papier van een grondlaag in verschillende tinten en greinen, waardoor ik de sfeer en de toon van het beeld dat ik voor ogen heb beter kan benaderen.

Objecten en ruimtelijke werken:

Naast de werken op het platte vlak heb ik mij ook een lange periode bezig gehouden met ruimtelijke objecten en met het maken van installaties. Objecten, die waren samengesteld uit honingraatkarton, hout, lijm, gips, druksels en pure kleurpigmenten. Deze ruimtelijke objecten gaven mij de mogelijkheid om mijn ideeën en fantasiën over de ruimte, inrichting en aankleding van tuinen gestalte te geven.
Voor bepaalde expositieruimten maakte ik speciale en ruimtevullende installaties, die altijd een specifieke boom, een boombegrip of een plek in een bos als onderwerp hadden. Soms, zoals bij de installatie "Boomstil" in de Amsterdamse Hortus, was in deze ruimtelijke werken een rol voor de muziek weggelegd.

Kunstenaarsboeken

Door de jaren heen maak ik regelmatig kleine, eigenhandig gebonden en vormgegeven boekjes. Meestal is dat een enkel exemplaar en af en toe zijn er meerdere, maar altijd in een beperkte oplage. De inhoud van deze boekjes bestaat uit verzamelingen van kleine tekeningetjes, bundelingen van stripachtige cartoons of teksten met illustraties. Ook zijn sommige boekjes in kleine oplagen die gemaakt zijn voor een speciale gelegenheid of een bepaalde persoon. Deze kunstenaarsboekjes zijn vooral kleine intieme werelden, waarin ik met naar hartelust experimenteer met de boekvorm, met de samenhang van tekst en beeld.