De Reis

De plek, tijd sporen en passages

De vraag naar wie wij zijn is een kwestie van alle tijden en in veel verhalen ziet de held of heldin zich verplicht een lange reis maken om het antwoord hierop te vinden. Veel helden moesten een lange queeste afleggen en tal van beproevingen doorstaan, voordat zij in staat waren hun begeerde doel of geliefde te bereiken.
 
Odysseus was niet meer de dezelfde na zijn lange tocht, Poliphilos droomde zich langs veel kronkelpaden een weg naar zijn geliefde, zonder haar ooit werkelijk te bereiken. Naast het letterlijk afleggen van afstanden is de reis vooral een idee, een passage. Wij bezoeken plaatsen omdat ze voor ons een specifieke betekenis hebben en omdat we hopen aan het einde iets te vinden waarvan wij dromen. Wij bezoeken plaatsen omdat de geschiedenis zich daar genesteld heeft en haar sporen achterliet en omdat we daar iets hopen te ontdekken over onze eigen plek in de geschiedenis. We maken lange reizen omdat we wat we uit beschrijvingen kennen, zelf willen zien en beleven !
Maar tijdens de tocht naar dat doel kan de weg opeens afbuigen naar een nieuwe verleiding. Onverwachte obstakels kunnen ons voor geheel nieuwe problemen stellen en het benaderen van ons einddoel voor lange tijd uitstellen. Zoals gezegd, vaak zijn de ervaringen onderweg veel belangrijker dan het oorspronkelijke reisdoel. De reis is een metafoor voor onze gang door het leven en zo kun je dus de oude epossen, die vanaf de eerste geschreven teksten ontstonden, interpreteren.
 
Marco Polo moest in veel verhalen aan de Kublai Khan de "Onzichtbare steden"op zijn lange reis beschrijven om tenslotte op de essentie van Venetë, zijn geboortestad, uit te komen. Kleine Alice viel uit de tijd een totaal ontregelende toverwereld binnen en daarna was zij niet meer dezelfde. Zo kun je na een lange tocht dagen voor een poort bivakkeren in opperste opwinding over wat je binnen mag verwachten. Misschien is die ervaring van het wachten wel het belangrijkste bij de beeldvorming over wat er zich achter die poort bevindt.