Nieuwe Tekeningen Worms

Midden in het  historische centrum van de stad Worms ligt sinds de middeleeuwen een prachtige Joodse begraafplaats. Met zijn duizend jaren is “Das Heiliger Sand” de oudste  overlevende Joodse begraafplaats van Europa en daarmee ook een heilige, zo niet de heiligste plek voor het Askenasische Jodendom.  Deze begraafplaats heeft de nazietijd, de tweede wereldoorlog  en de verschrikkelijke bombardementen op Worms overleefd. Van over de hele wereld komen gelovigen naar Worms,  “het tweede Jeruzalem”, om hun gebeden te doen bij de grafstenen van een aantal beroemde rabbies en wetgeleerden. Maar behalve plek voor gebed en meditatie, is deze begraafplaats ook buiten gewone cultuurplek en  een verbinding tussen het verleden en toekomst. Maar nog meer een  schilderachtig en daarmee voor mij een bijna niet te vermijden onderwerp. Met veel enthousiasme ben ik dan ook in gegaan op de vraag en uitnodiging van Galerie Hecker en van de Stad Worms om over deze begraafplaats een tekenproject op te zetten.
Dat houdt in dat ik de wonderen van deze plek zal neerleggen in een bibliofiel uitgave. Een cassette met teksten en  met 10 afbeeldingen in  zeefdruk in maximaal 5 kleuren, in een oplage van 100 exemplaren. Daarnaast zal ik een kleiner boekje ontwerpen met teksten en afbeeldingen in zwart/wit en uitgevoerd in offset . Deze tweede uitgave is vooral bedoeld als een folder die de Stad Worms en het toeristen bureau aan de bezoekers van de begraafplaats kan aanbieden. Daarnaast zal ik in de komende maanden mijn ter plaatse gemaakte schetsen verwerken in enige grote houtskool en pastel tekeningen.
In September 2012 zal het project gepresenteerd en tentoongesteld worden in de Synagoge in Worms, tijdens de Joodse Cultuurweken.